Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева на тему „Портрети новог века: Монтескје“ на Jутјуб каналу КЦНС

29/10/2021

Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева на тему „Портрети новог века: Монтескје“ (29. 10. 2021) можете погледати  на нашем Јутјуб каналу.

Представљање најзначајнијих ренесансних мислилаца наставља се разговором о интелектуалним и културним прегаоцима из епохе нововековља. Овај период баштини наслеђе ренесансе, али се из Италије сели на запад европског континента. Према речима Лазара Слепчева – ако је ренесанса била „транзитни период“, у новом веку дошло је до финалног обрачуна са наслеђем средњег века. Кроз преглед епохе у доменима друштвене делатности и духовности, Слепчев указује на круцијалне промене које се најпре огледају у јачању економије и формирању нових младих држава.

Шарл Монтескје, неправедно скрајнут у историографским списима који више пажње поклањају Русоу, Волтеру и Дидроу, незаобилазна је личност када је реч о модерној политичкој теорији. Поред животописа и важних библиографских референци, Слепчев пажњу посвећује и Монтескјеовој револуционарној идеји о подели власти.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања