Predavanje političkog analitičara Lazara Slepčeva na temu „Apsolutizam novog veka“ možete pogledati na Jutjub kanalu KCNS

31/07/2020

Predavanje Lazara Slepčeva, političkog analitičara, na temu „Apsolutizam novog veka“  (31. 07. 2020.)  može se pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Politički analitičar i filozof Lazar Slepčev započeo je predavanje opštim pogledom na pojam apsolutne monarhije. Međutim, kada je reč o njenom definisanju nastajali su problemi zbog toga što termin apsolutizma u to vreme nije postojao, ali i zbog neslaganja oko perioda kada je apsolutizam bio aktivan model vladanja. Uzevši to u obzir, Slepčev daje sledeću definiciju: „U najopštijem smislu mi možemo reći da je apsolutizam novovekovna autokratska monarhija u kojoj je autoritet vladara apsolutan i nezavisan od staleške i narodne kontrole.“ Takođe, predavač je naglasio da se apsolutizam mora posmatrati u pojedinačnim slučajevima zbog različitih državnih karakteristika. Kao dominantan oblik apsolutizma, Slepčev izdvaja prosvetiteljski apsolutizam, a dodao je i da su često apsolutističke monarhije rušene revolucijama.

Predavač je u nastavku dao kratak retrospektivni pregled najbitnijih dešavanja kroz razvoj britanskog sistema i društvenog uređenja, a potom je pojasnio da je u Engleskoj bio zastupljen  cezaropapistički model pošto je odvajanjem anglikanske crkve vladar bio i crkveni velikodostojnik. Kao kraj apsolutističke monarhije u Engleskoj navodi Slavnu revoluciju kojom kraljeva vlast postaje ograničena. Nakon ovog događaja ova zemlja biva usmerena ka balansu između kraljeve i parlamentarne političke moći. Sam kraj apsolutizma doneo je potrebu za novim poslovima, kao što su pomorstvo i trgovina. Na samom kraju, Slepčev je najavio sledeće predavanje na kom će biti prikazana  apsolutistička monarhija na primeru Španije i Francuske.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja