Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева на тему „Апсолутизам новог века“ можете погледати на Jутјуб каналу КЦНС

31/07/2020

Предавање Лазара Слепчева, политичког аналитичара, на тему „Апсолутизам новог века“  (31. 07. 2020.)  може се погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Политички аналитичар и филозоф Лазар Слепчев започео је предавање општим погледом на појам апсолутне монархије. Међутим, када је реч о њеном дефинисању настајали су проблеми због тога што термин апсолутизма у то време није постојао, али и због неслагања око периода када је апсолутизам био активан модел владања. Узевши то у обзир, Слепчев даје следећу дефиницију: „У најопштијем смислу ми можемо рећи да је апсолутизам нововековна аутократска монархија у којој је ауторитет владара апсолутан и независан од сталешке и народне контроле.“ Такође, предавач је нагласио да се апсолутизам мора посматрати у појединачним случајевима због различитих државних карактеристика. Као доминантан облик апсолутизма, Слепчев издваја просветитељски апсолутизам, а додао је и да су често апсолутистичке монархије рушене револуцијама.

Предавач је у наставку дао кратак ретроспективни преглед најбитнијих дешавања кроз развој британског система и друштвеног уређења, а потом је појаснио да је у Енглеској био заступљен  цезаропапистички модел пошто је одвајањем англиканске цркве владар био и црквени великодостојник. Као крај апсолутистичке монархије у Енглеској наводи Славну револуцију којом краљева власт постаје ограничена. Након овог догађаја ова земља бива усмерена ка балансу између краљеве и парламентарне политичке моћи. Сам крај апсолутизма донео је потребу за новим пословима, као што су поморство и трговина. На самом крају, Слепчев је најавио следеће предавање на ком ће бити приказана  апсолутистичка монархија на примеру Шпаније и Француске.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања