Предавање „Политички покрет Светозара Милетића“

25/01/2016

У Културном центру новог Сада, у четвртак 28. јануара са почетком у 17 часова на Трибини младих биће одржано предавање под називом „Политички покрет Светозара Милетића“. Предавач је историчар др Милош Савин.

Циљ предавања је упознавање заинтересоване јавности са значајем, делом и политичким кретањима Светозара Милетића. Биће извршена читава ретроспектива низа историјских догађаја и процеса у 19. веку у којима је значајну улогу имао Милетић. Неке од тема предавања биће и српски покрет у Војводини 1848-1849, формирање Српског либералног грађанства, укидање Српске Војводине, однос Милетића према Србији, угарски параламентаризам, панславизам, социјално питање.

Присутни ће имати прилику да сазнају нешто више о Светозару Милетићу који је једна од кључних личности у историји Новог Сада и српској историји уопште. Адвокат, градоначелник, уредник новина, посланик и пре свега један од најутицајнијих српских политичара у другој половини 19. века био је Милетић, који је највећи део свог живота посветио борби за већа права и бољи живот Срба на простору Аустоугарске монархије и формирању Српске Војводине.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања