Predavanje Ognjena Karanovića na temu „Ustaški zločini u Drakuliću, Šargovcu i Motikama 1942. godine – srpsko-hrvatski odnosi u Drugom svetskom ratu“ na Jutjub kanalu KCNS

23/07/2021

Predavanje Ognjena Karanovića na temu „Ustaški zločini u Drakuliću, Šargovcu i Motikama 1942. godine – srpsko-hrvatski odnosi u Drugom svetskom ratu“ (23. 7. 2021) možete pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

U nizu predavanja o masovnim zločinima koje su izvršile ustaše nad srpskim stanovništvom na prostoru NDH, ovaj zločin – rekao je Karanović – razlikuje se od prethodnih po tome što je mesecima bio pripreman i što je imao svoju ideološku i političku pozadinu.

Masakr u banjalučkim naseljima Drakulić, Šargovac, Motike i rudniku Rakovac je masovno pogubljenje srpskih civila koje su počinile ustaše 7. februara 1942. godine – navodi istoričar Karanović. Ovaj užasan zločin bio je najveći pokolj učinjen u samo jednom danu. Osmislio ga je dr Viktor Gutić, rođeni Banjalučanin, advokat i hrvatski političar iz vremena Kraljevine Jugoslavije, kasnije ustaški funkcioner i poverenik NDH za Bosansku Krajinu.

Od aprila 1941. do aprila 1945. godine – dakle, pune četiri godine – trajali su pokolji nad srpskim stanovništvom. Dokazano je da je u tom masakru ubijeno više od 500 dece mlađe od 14 godina, odnosno da je od oko 2300 ubijenih ljudi svaka peta žrtva bila dete.

Nakon „čišćenja“, kako su te monstruozne zločine ustaše nazivale, na području Banjaluke i tog regiona više nije ostao nijedan srpski stanovnik. Neki od Srba su proterani, a većina je na najbrutalniji način ubijena.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja