Предавање Огњена Карановића на тему „Усташки злочини у Дракулићу, Шарговцу и Мотикама 1942. године – српско-хрватски односи у Другом светском рату“ на Јутјуб каналу КЦНС

23/07/2021

Предавање Огњена Карановића на тему „Усташки злочини у Дракулићу, Шарговцу и Мотикама 1942. године – српско-хрватски односи у Другом светском рату“ (23. 7. 2021) можете погледати на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

У низу предавања о масовним злочинима које су извршиле усташе над српским становништвом на простору НДХ, овај злочин – рекао је Карановић – разликује се од претходних по томе што је месецима био припреман и што је имао своју идеолошку и политичку позадину.

Масакр у бањалучким насељима Дракулић, Шарговац, Мотике и руднику Раковац је масовно погубљење српских цивила које су починиле усташе 7. фебруара 1942. године – наводи историчар Карановић. Овај ужасан злочин био је највећи покољ учињен у само једном дану. Осмислио га је др Виктор Гутић, рођени Бањалучанин, адвокат и хрватски политичар из времена Краљевине Југославије, касније усташки функционер и повереник НДХ за Босанску Крајину.

Од априла 1941. до априла 1945. године – дакле, пуне четири године – трајали су покољи над српским становништвом. Доказано је да је у том масакру убијено више од 500 деце млађе од 14 година, односно да је од око 2300 убијених људи свака пета жртва била дете.

Након „чишћења“, како су те монструозне злочине усташе називале, на подручју Бањалуке и тог региона више није остао ниједан српски становник. Неки од Срба су протерани, а већина је на најбруталнији начин убијена.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања