Предавање Огњена Карановића на тему „СУДБИНА ЗЛОЧИНАЦА ИЗ ЈАСЕНОВЦА – СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ“ 27. маја на Jутјуб каналу КЦНС

22/05/2021

Предавање Огњена Карановића на тему „СУДБИНА ЗЛОЧИНАЦА ИЗ ЈАСЕНОВЦА – СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ“ можете погледати 27. маја у 20 часова на нашем Јутјуб каналу.

Радни логор Јасеновац, како га назива хрватска државна администрација, био је стратиште за Србе, Роме и Јевреје, свих узраста, полова, старосних доби, социјалних, образовних и других профила, као и за комунисте, партизане, помагаче и симпатизере Срба, Рома и Јевреја. Систем логора Јасеновац је био злогласан по варварским методама и великом броју жртава. Логор Јасеновац је био први систематски изграђивани логорски комплекс на територији Независне Државе Хрватске, једини који је непрекидно деловао све до краја њеног постојања, највећи по простору који је заузимао, по броју логораша који су кроз њега прошли и по броју жртава које су у њему страдале. Постављамо питање колико су нам познате крваве биографије злочинаца из овог балканског Аушвица и каква је била њихова судбина након завршетка Другог светског рата и нестанка НДХ. Због чега до данас нису објављене студије о психолошким профилима злочинаца, те да ли би нам оне помогле да разумемо који су мотиви утицали на те нељуде да се прихвате државног задатка у безумном походу истребљења свих становника у ондашњој НДХ, који су за усташке власти чак и законски били непоћудни. Из датих разлога, у наредним разговорима покушаћемо да осветлимо биографије неких од најмонструознијих крволока из „пакла на Земљи“, како је Јасеновац описао Гидеон Грајф.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања