Предавање Огњена Карановића на тему „СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ У КРАЉЕВИНИ СРБА, ХРВАТА И СЛОВЕНАЦА“ 26. августа на Jутјуб каналу КЦНС

18/08/2020

Предавање Огњена Карановића на тему „СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ У КРАЉЕВИНИ СРБА, ХРВАТА И СЛОВЕНАЦА“ можете погледати 26. августа у 18 часова на нашем Јутјуб каналу.

Југословенска идеја је дуго живела у интелектуалним круговима три народа који су дали име новој држави, али до 1. децембра 1918. године међународна консталација политичких снага и интереса није омогућавала њену реализацију. Хрватска сељачка странка (ХСС), под вођством Стјепана Радића, а касније Влатка Мачека претворила се временом у масовну странку која заступа хрватске националне интересе. По мишљењу њених лидера хрватско национално питање није било решено на задовољавајући начин у југословенској држави. Као средство политичке борбе изабрали су систематску опструкцију државних институција и склапање политичких коалиција уперених против јединства државе, изнуђујући тим методима извесне уступке. Свако актуелно политичко или економско питање коришћено је да би се поставило тзв. хрватско питање као нерешен проблем. Политичка превирања, међунационална трвења и честе смене влада у Краљевини СХС кулминирали су 20. јуна 1928. године, када је Пуниша Рачић, радикалски посланик из Црне Горе, смртно ранио тројицу посланика Хрватске сељачке странке. Овај атентат је у потпуности разорио ионако крхке политичке односе између Хрвата и Срба. Крај југословенске илузије није могао да заустави ни краљ Александар I Карађорђевић увођењем Шестојануарске диктатуре и новим називом државе – Краљевина Југославија. Против југословенског краља удружили су се сви разгневљени непријатељи српског народа.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања