Предавање Огњена Карановића на тему „Секула Дрљевић – од српског родољуба до квислиншког идеолога црногорског етничког питања“ можете погледати на Jутјуб каналу КЦНС

21/07/2020

Данашње предавање историчара Огњена Карановића за Jутјуб канал Културног центра Новог Сада на тему „Секула Дрљевић – од српског родољуба до квислиншког идеолога црногорског етничког питања“ започето је читањем песме „Виле“ Секуле Дрљевића у којој се промовише љубав и поштовање према српском народу.

Након цитираних Дрљевићевих стихова, Огњен Карановић је нагласио: „Секула Дрљевић никако не може бити отац идентитета било којег народа, па ни црногорског“, затим је представљена биографија Секуле Дрљевића, као и његово политичко деловање на овим просторима. Наиме, он се још у гимназији декларисао као противник апсолутизма и тираније у Црној Гори. У време Балканских ратова Секула Дрљевић заступа идеју уније српског и црногорског народа. Међутим, након оснивања Црногорске федералистичке странке, он се определио за изразито десничарске ставове упорно покушавајући да оснује самосталну независну државу Црну Гору. Карановић даље објашњава да уз подршку Италије долази до Петровданског сабора, али како се народ Црне Горе јасно побунио против идеја заступљених на овом сабору, Секула бива интерниран у Италију.

Дрљевић се убрзо враћа на просторе Балканског полуострва и поново покушава да своју идеологију успешно спроведе у дело. Немачку подршку за то добија крајем 1944. године, када је и објављена књига „Балкански сукоби 1905—1914“. Тада је и формирано Црногорско народно вијеће, а већ следеће године је приступио и стварању Црногорске народне војске. Након повлачења ове војске и сплетом даљих политичких дешавања и околности, Дрљевић са женом бива убијен у логору 10. новембра 1945.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања