Predavanje Ognjena Karanovića na temu „PUČ U NDH 1944. GODINE: SRPSKO-HRVATSKI ODNOSI U DRUGOM SVETSKOM RATU“ 24. decembra na Jutjub kanalu KCNS

10/12/2021

Predavanje istoričara Ognjena Karanovića na temu „PUČ U NDH 1944. GODINE: SRPSKO-HRVATSKI ODNOSI U DRUGOM SVETSKOM RATU“ možete pogledati 24. decembra u  18 časova na našem Jutjub kanalu.

Zavera Vokić–Lorković bila je sredinom 1944. godine pokušaj ministra unutrašnjih poslova Mladena Lorkovića i ministra oružanih snaga Ante Vokića da formiraju koalicionu vladu sa Hrvatskom seljačkom strankom (HSS): napustiti sile Osovine i uz pomoć Hrvatskog domobranstva pridružiti Nezavisnu Državu Hrvatsku saveznicima. Plan je potekao iz HSS-a koji je takođe bio uključen u pregovore sa saveznicima. Zavera se završila masovnim hapšenjima i pogubljenjem glavnih zaverenika, uključujući Lorkovića i Vokića. Zbog poraza koje su osovinske snage pretrpele od saveznika, neke države osovine pokušale su da promene stranu. 1. avgusta 1944. na Tajlandu je zbačen projapanski lider Plaek Fibunsongkram. 23. avgusta 1944. godine, kada se Crvena armija približila Rumuniji, rumunski kralj Mihail izveo je puč protiv diktatora Jona Antoneskua i pridružio se saveznicima. Nedugo nakon puča u Rumuniji, Otadžbinski front u Bugarskoj svrgnuo je pronemačku bugarsku vladu 2. septembra 1944. Tri dana kasnije, Sovjetski Savez je objavio rat Bugarskoj, ubrzo okupirajući severoistočni deo zemlje. Bugarskoj vojsci je naređeno da ne pruža nikakav otpor. Bugarska se saveznicima pridružila 8. septembra 1944. Dana 15. oktobra 1944. regent Mađarske Mikloš Horti objavio je da je Mađarska prekinula rat i pokušao je da primi primirje sa Sovjetskim Savezom. Kao odgovor na to Nemci su pokrenuli operaciju Pancerfaust, uhapsili Hortija i postavili Ferenca Szalasija, lidera fašističke stranke, za vođu Mađarske. Mađarska je nastavila da se bori protiv Crvene armije na strani Osovine do kraja rata.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja