Predavanje Ognjena Karanovića na temu: „Nikola I Petrović Njegoš – srpski kralj Crne Gore“ (drugi deo) možete pogledati na Jutjub kanalu KCNS 

30/03/2020

U okviru programa Sa kulturom kod kuće, drugi deo predavanja Ognjena Karanovića na temu „Nikola I Petrović Njegoš – srpski kralj Crne Gore“ (30.03.2020.) može se pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

U toku 1905. godine postalo je sasvim jasno da apsolutistički način vladanja Nikole I Petrovića Njegoša, knjaza crnogorskog, ne nailazi na odobravanje najširih slojeva društva u Crnoj Gori, pogotovo ne kod mlade crnogorske inteligencije. Akademski slojevi crnogorskog društva u 1905. godini poseban uzor u zahtevima za reformu državne uprave pronalazili su u Kraljevini Srbiji. Posle 1903. godine Srbija je postajala parlamentarna i ustavna monarhija, što je osokolilo crnogorsko društvo da pojača svoje zahteve prema crnogorskom knjazu u smislu proširenja političkih prava, a posebno ograničavanja do tada neograničene vlasti crnogorskog knjaza.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja