Predavanje Ognjena Karanovića na temu „Nasleđe Jasenovca u srpsko-hrvatskim odnosima posle 1945. godine“ na Jutjub kanalu KCNS

26/04/2021

Predavanje Ognjena Karanovića na temu „Nasleđe Jasenovca u srpsko-hrvatskim odnosima posle 1945. godine“ (26. 4. 2021 ) možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

Nastavljajući niz predavanja posvećenih jednoj od najbolnijih tema iz ne tako davne istorije, Karanović je kazivanje o Jasenovcu ovog puta posvetio negovanju kulture sećanja kao jedinom pravom putu koji treba da slede i srpska i hrvatska strana, i to ne sećanju radi osvete, već nezaboravljanju istorijskih činjenica koje će sprečiti da se takvi zločini ikada ponove.

Logor Jasenovac je bio najveći koncentracioni i logor smrti u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj na prostoru okupirane Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata. Formiran je u avgustu 1941. godine u okolini istoimenog gradića, a uništile su ga ustaše aprila 1945. godine da bi sakrile svoje zločine.

-Potresna je i sama činjenica da je Jasenovac poslednje stratište koje je dobilo spomen-obeležje. Tek je 1966. godine podignut spomenik kojim je obeleženo stradanje žrtava ustaškog zločinačkog sistema logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu.

Izjava Ivana Steve Krajačića izrečena 1966. prilikom otkrivanja spomenika Kameni cvet koja interpretira misao o malom broju Srba ubijenih u Jasenovcu i nedavne izjave hrvatskog državnog vrha, premise su na kojima je Karanović bazirao svoje predavanje, osuđujući svaki vid istorijskog revizionizma.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja