Предавање Огњена Карановића на тему „Наслеђе Јасеновца у српско-хрватским односима после 1945. године“ на Jутјуб каналу КЦНС

26/04/2021

Предавање Огњена Карановића на тему „Наслеђе Јасеновца у српско-хрватским односима после 1945. године“ (26. 4. 2021 ) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Настављајући низ предавања посвећених једној од најболнијих тема из не тако давне историје, Карановић је казивање о Јасеновцу овог пута посветио неговању културе сећања као једином правом путу који треба да следе и српска и хрватска страна, и то не сећању ради освете, већ незаборављању историјских чињеница које ће спречити да се такви злочини икада понове.

Логор Јасеновац је био највећи концентрациони и логор смрти у тадашњој Независној Држави Хрватској на простору окупиране Југославије за време Другог светског рата. Формиран је у августу 1941. године у околини истоименог градића, а уништиле су га усташе априла 1945. године да би сакриле своје злочине.

-Потресна је и сама чињеница да је Јасеновац последње стратиште које је добило спомен-обележје. Тек је 1966. године подигнут споменик којим је обележено страдање жртава усташког злочиначког система логора Јасеновац у Другом светском рату.

Изјава Ивана Стеве Крајачића изречена 1966. приликом откривања споменика Камени цвет која интерпретира мисао о малом броју Срба убијених у Јасеновцу и недавне изјаве хрватског државног врха, премисе су на којима је Карановић базирао своје предавање, осуђујући сваки вид историјског ревизионизма.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања