Predavanje Ognjena Karanovića na temu „Nasleđe Jasenovca u srpsko-hrvatskim odnosima posle 1945. godine“ 26. aprila na Jutjub kanalu KCNS

21/04/2021

Predavanje Ognjena Karanovića na temu „Nasleđe Jasenovca u srpsko-hrvatskim odnosima posle 1945. godine“ možete pogledati 26. aprila u 20 časova na našem Jutjub kanalu.

„Malo smo vas i pobili ovde…“, interpretirana je misao Ivana Steve Krajačića, ondašnjeg predsednika Sabora Socijalističke Republike Hrvatske i, prema mnogima, „sive eminencije“ jugoslovenskog titoističkog režima posle 1945. godine, izrečene nakon manifestacije otkrivanja spomenika Kameni cvet 1966. godine, kojim je obeleženo stradanje žrtava ustaškog zločinačkog sistema logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu. Ove monstruozne reči izrekao je visoki funkcioner režima koji se borio protiv osovinskih sila pa i protiv ustaškog režima u Drugom svetskom ratu, te s razlogom postavljamo pitanje da li one predstavljaju svojevrsni apsurd u kompleksnim srpsko-hrvatskim odnosima u prethodnom stoleću ili su samo odraz shvatanja  i odnosa hrvatskih nacionalnih elita (bez obzira na njihovu duhovno-ideološku opredeljenost) prema veoma osetljivoj temi genocida nad srpskim narodom u zločinačkoj NDH, kao i prema sveobuhvatnom sagledavanju srpsko-hrvatskih odnosa u XX veku. O istorijatu ustaškog zločinačkog logora Jasenovac, te o njegovoj ulozi u razumevanju srpsko-hrvatskih odnosa od 1945. godine do danas, pokušaćemo da ponudimo adekvatne odgovore na predstojećem predavanju u Kulturnom centru Novog Sada.

Logor Jasenovac je bio najveći koncentracioni i logor smrti u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj na prostoru okupirane Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata. Formiran je u avgustu 1941. godine u okolini istoimenog gradića, a uništile su ga ustaše aprila 1945. godine da bi sakrile svoje zločine. „Radni logor Jasenovac“, kako ga naziva hrvatska državna administracija, bio je stratište za Srbe, Rome i Jevreje, svih uzrasta, polova, socijalnih, obrazovnih i drugih profila, kao i za komuniste, partizane, pomagače i simpatizere Srba, Roma i Jevreja. Sistem logora Jasenovac je bio zloglasan po varvarskim metodama i velikom broju žrtava. Logor Jasenovac je bio prvi sistematski izgrađivani logorski kompleks na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske, jedini koji je neprekidno delovao sve do kraja njenog postojanja, najveći po prostoru koji je zauzimao, po broju logoraša koji su kroz njega prošli i po broju žrtava koje su u njemu stradale. U njega su se upućivali ne samo muškarci, nego i žene i deca. Sistem koncentracionih logora Jasenovac je u egzilu osmislio Vjekoslav Luburić, koji je bio i njegov prvi komandant. Prof. dr Gideon Grajf, istoričar specijalizovan za Holokaust, autor izuzetno značajne monografije Jasenovac – Aušvic Balkana – Ustaška imperija okrutnosti kaže: „Jasenovac je daleko brutalniji od Aušvica.”

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja