Предавање Огњена Карановића на тему „Наслеђе Јасеновца у српско-хрватским односима после 1945. године“ 26. априла на Jутјуб каналу КЦНС

21/04/2021

Предавање Огњена Карановића на тему „Наслеђе Јасеновца у српско-хрватским односима после 1945. године“ можете погледати 26. априла у 20 часова на нашем Јутјуб каналу.

„Мало смо вас и побили овде…“, интерпретирана је мисао Ивана Стеве Крајачића, ондашњег председника Сабора Социјалистичке Републике Хрватске и, према многима, „сиве еминенције“ југословенског титоистичког режима после 1945. године, изречене након манифестације откривања споменика Камени цвет 1966. године, којим је обележено страдање жртава усташког злочиначког система логора Јасеновац у Другом светском рату. Ове монструозне речи изрекао је високи функционер режима који се борио против осовинских сила па и против усташког режима у Другом светском рату, те с разлогом постављамо питање да ли оне представљају својеврсни апсурд у комплексним српско-хрватским односима у претходном столећу или су само одраз схватања  и односа хрватских националних елита (без обзира на њихову духовно-идеолошку опредељеност) према веома осетљивој теми геноцида над српским народом у злочиначкој НДХ, као и према свеобухватном сагледавању српско-хрватских односа у XX веку. О историјату усташког злочиначког логора Јасеновац, те о његовој улози у разумевању српско-хрватских односа од 1945. године до данас, покушаћемо да понудимо адекватне одговоре на предстојећем предавању у Културном центру Новог Сада.

Логор Јасеновац је био највећи концентрациони и логор смрти у тадашњој Независној Држави Хрватској на простору окупиране Југославије за време Другог светског рата. Формиран је у августу 1941. године у околини истоименог градића, а уништиле су га усташе априла 1945. године да би сакриле своје злочине. „Радни логор Јасеновац“, како га назива хрватска државна администрација, био је стратиште за Србе, Роме и Јевреје, свих узраста, полова, социјалних, образовних и других профила, као и за комунисте, партизане, помагаче и симпатизере Срба, Рома и Јевреја. Систем логора Јасеновац је био злогласан по варварским методама и великом броју жртава. Логор Јасеновац је био први систематски изграђивани логорски комплекс на територији Независне Државе Хрватске, једини који је непрекидно деловао све до краја њеног постојања, највећи по простору који је заузимао, по броју логораша који су кроз њега прошли и по броју жртава које су у њему страдале. У њега су се упућивали не само мушкарци, него и жене и деца. Систем концентрационих логора Јасеновац је у егзилу осмислио Вјекослав Лубурић, који је био и његов први командант. Проф. др Гидеон Грајф, историчар специјализован за Холокауст, аутор изузетно значајне монографије Јасеновац – Аушвиц Балкана – Усташка империја окрутности каже: „Јасеновац је далеко бруталнији од Аушвица.”

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања