Predavanje Ognjena Karanovića na temu „MASAKR U PREBILOVCIMA 1941. GODINE – SRPSKO-HRVATSKI ODNOSI U DRUGOM SVETSKOM RATU“ 23. juna na Jutjub kanalu KCNS

17/06/2021

Predavanje Ognjena Karanovića na temu „MASAKR U PREBILOVCIMA 1941. GODINE – SRPSKO-HRVATSKI ODNOSI U DRUGOM SVETSKOM RATU “ možete pogledati 23. juna u 20 časova na našem Jutjub kanalu.

„Paveliću, šta ćemo od Srba?

Vež’ u lance, bacaj u Šurmance!”

„Srpske su se pogasile svijeće,

Upalit’ se više nikad neće“, pevale su ustaše tog krvavog avgusta 1941. godine. Upravo iz ovih hercegovačkih krajeva bio je i Sveti Vukašin Klepački, koji će nekoliko meseci kasnije i sam stradati u ustaškom logoru Jasenovac, kada je neposredno pred divljačko sakaćenje i klanje ustaškom zločincu Žilu Friganoviću u lice rekao svetačke reči: „Samo ti, dijete, radi svoj posao…“ Prema podacima hrvatskog oružništva (žandarmerije), ustaše su u avgustu 1941. godine ubile 820 Srba iz Prebilovaca. Iz 51 porodice niko nije preživeo, a preživelo je ukupno njih 170, od čega su njih 15 žene, devojke i deca mlađa od 15 godina. Ustaški zločin nad srpskim narodom u selu Prebilovci u Hercegovini je bez primera i jedan je od najgorih i najsramnijih događaja u ljudskoj istoriji. Da pripadaju nekom drugom narodu, Prebilovci bi bili poznati i poštovani u celom svetu i zaštićeni u svakom pogledu, poput Aušvica, Hirošime, sela Lidica u Češkoj.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja