Predavanje Ognjena Karanovića na temu „LOGOR JASENOVAC – SRPSKO-HRVATSKI ODNOSI U DRUGOM SVETSKOM RATU“ 24. februara na Jutjub kanalu KCNS

17/02/2021

Predavanje Ognjena Karanovića na temu „LOGOR JASENOVAC – SRPSKO-HRVATSKI ODNOSI U DRUGOM SVETSKOM RATU“ možete pogledati 24. februara u 18 časova na našem Jutjub kanalu.

Logor Jasenovac je bio najveći koncentracioni i logor smrti u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, na prostoru okupirane Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata. Formiran je u avgustu 1941. godine u okolini istoimenog gradića, a uništile su ga ustaše aprila 1945. godine da bi sakrile svoje zločine. „Radni logor Jasenovac“, kako ga naziva hrvatska državna administracija, bio je stratište za Srbe, Rome i Jevreje svih uzrasta, polova, socijalnih, obrazovnih i drugih profila, kao i za komuniste, partizane, pomagače i simpatizere Srba, Roma i Jevreja. Sistem logora Jasenovac je bio zloglasan po varvarskim metodama i velikom broju žrtava. Logor Jasenovac je bio prvi sistematski građen logorski kompleks na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske, jedini koji je neprekidno delovao sve do kraja njenog postojanja, najveći po prostoru koji je zauzimao, po broju logoraša koji su kroz njega prošli i po broju žrtava koje su u njemu stradale. U njega su se upućivali ne samo muškarci nego i žene i deca. Sistem koncentracionih logora Jasenovac je u egzilu osmislio Vjekoslav Luburić, koji je bio i njegov prvi komandant. Prof. dr Gideon Grajf, istoričar specijalizovan za Holokaust, autor izuzetno značajne monografije Jasenovac – Aušvic Balkana, ustaška imperija okrutnosti kaže: „Jasenovac je daleko brutalniji od Aušvica.”

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja