Предавање Огњена Карановића на тему „ЛОГОР ЈАСЕНОВАЦ – СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ“ 24. фебруара на Jутјуб каналу КЦНС

17/02/2021

Предавање Огњена Карановића на тему „ЛОГОР ЈАСЕНОВАЦ – СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ“ можете погледати 24. фебруара у 18 часова на нашем Јутјуб каналу.

Логор Јасеновац је био највећи концентрациони и логор смрти у тадашњој Независној Држави Хрватској, на простору окупиране Југославије за време Другог светског рата. Формиран је у августу 1941. године у околини истоименог градића, а уништиле су га усташе априла 1945. године да би сакриле своје злочине. „Радни логор Јасеновац“, како га назива хрватска државна администрација, био је стратиште за Србе, Роме и Јевреје свих узраста, полова, социјалних, образовних и других профила, као и за комунисте, партизане, помагаче и симпатизере Срба, Рома и Јевреја. Систем логора Јасеновац је био злогласан по варварским методама и великом броју жртава. Логор Јасеновац је био први систематски грађен логорски комплекс на територији Независне Државе Хрватске, једини који је непрекидно деловао све до краја њеног постојања, највећи по простору који је заузимао, по броју логораша који су кроз њега прошли и по броју жртава које су у њему страдале. У њега су се упућивали не само мушкарци него и жене и деца. Систем концентрационих логора Јасеновац је у егзилу осмислио Вјекослав Лубурић, који је био и његов први командант. Проф. др Гидеон Грајф, историчар специјализован за Холокауст, аутор изузетно значајне монографије Јасеновац – Аушвиц Балкана, усташка империја окрутности каже: „Јасеновац је далеко бруталнији од Аушвица.”

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања