Предавање Огњена Карановића на тему „ЛОГОР ЈАСЕНОВАЦ – СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ“ на Jутјуб каналу КЦНС

24/02/2021

Предавање Огњена Карановића на тему „ЛОГОР ЈАСЕНОВАЦ – СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ“ можете погледати ( 24. 02. 2021 ) на нашем Јутјуб каналу.

Логор Јасеновац формиран је у августу 1941. године у околини истоименог места. Активно је радио као Радни логор Јасеновац до априла 1945. године, када је и уништен од стране усташа у покушају прикривања његовог постојања.

Био је највећи концентрациони комплекс логора у тадашњој НДХ, а уједно и на овим просторима, где су логораши припадали српској и ромској националности и јеврејској конфесији, и где су осим радно способних мушкараца упућивани и жене и деца.

Геноцид је спровођен кроз брутална погубљења у логорима смрти, масовна убиства, депортације, етничка чишћења и присилна преобраћања у римокатоличку конфесију.

Ово предавање садржи и записе учесника и посматрача и натуралистичке описе мучења, стога се не препоручује млађима од 18 година.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања