Предавање о Ђорђу Стратимировићу аутора доктора Милоша Савина

11/11/2016

У Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада у четвртак 10. новембра доктор Милош Савин одржао је предавање под називом „Политички профил Ђорђа Стратимировића“.

Циљ предавања био је да се заинтересованој јавности представи лик и дело Ђорђа Стратимировића, вође српског покрета у Угарској током револуције 1848-1849. године. Аутор је нагласио да је „Вожд“ како су га савременици звали, имао богату војну, политичку и друштвену делатност и после револуционарних догађаја и представља једну од најзначајнијих личности међу Србима у Војводини, међутим његова историјска улога није у потпуности расветљена.

img_1943
Др Милош Савин, историчар

– Личност Ђорђа Стратимировића јавности је навише позната због учешћа у револуцији 1848-1849. године, посебно су познате његове војничке способности из тог периода. Он је особа која је и након револуције била доста политички активна све до 1877. године. Постоје историјски извори писани на немачком језику у којима налазимо податке да је он био политички активан и после те 1877. године – рекао је др Савин и додао да је Стратимировић човек чији се живот поклопио са низом турбулентних историјских догађаја који су изменили не само српску историју него и историју целе Европе.

 

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања