Предавање Мухарема Баздуља „Жарко Видовић: сведок и мислилац” на Јутјуб каналу КЦНС

06/12/2022

Предавање Мухарема Баздуља на тему „Жарко Видовић: сведок и мислилац” (6. 12. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Предавање Мухарема Баздуља о Жарку Видовићу уједно је и завршетак циклуса „Археологија Атлантидеˮ у чијем оквиру су представљене многе значајне личности, занимљивог дела и узбудљивог живота, о којима се, како се предавачу чинило, данас мало говори. Жарко Видовић био је историчар уметности, пореклом из Тешња, младости обележене боравцима у Добоју, Сарајеву, Новом Саду, Загребу. Други светски рат умногоме је одредио његов професионални и, свакако, животни пут, посебно ако се на уму има чињеница да му није страно било искуство логора и затвора.

Из немачког заробљеништва побегао је у Шведску, где је добио и ћерку, док се у Југославији поново обрео после њеног ослобођења, завршивши неко време у притвору. Након раније отпочетих и напуштаних студија медицине и филозофије, уписује и завршава историју уметности, бавећи се њоме предано и студиозно до краја живота, оставивши за собом несагледив корпус значајних радова. У послератним деценијама Баздуљ препознаје важне прекретне тачке Видовићевог живота, бавећи се природом његовог рада и духовне баштине, али и појединим куриозитетима и анегдотама из живота човека који је завршио и као јунак романа Жоржа Перека. Теме којима се Видовић опсесивно бавио тицале су се најпре српске културне историје, али и многих других питања која надмашују национални карактер. Посебно се интересовао за дијалог православног и муслиманског света, као и за феномен порекла зла, крећући се кроз етичко-моралне и политичко-историјске стране свега што је изучавао. Баздуљ закључује да је рад на објављивању Видовићевих сабраних дела од изузетног значаја за нас, као друштво, те да је и пригодно „Археологију Атлантидеˮ окончати причом о личности која је „маркирала кључне тачке српске историје ХХ векаˮ.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања