Предавање Мухарема Баздуља „Васко Попа: поетски и животни резови“ на Јутјуб каналу КЦНС

26/09/2022

Предавање Мухарема Баздуља „Васко Попа: поетски и животни резови“ (26. 9. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Настављајући низ предавања из циклуса „Археологија Атлантиде“, Мухарем Баздуљ говорио је о животу Васка Попе – једног од најзначајнијих српских песника двадесетог века, који jе за живота стекао како европску, тако и светску славу.

Васко Попа рођен је 29. јуна 1922. у Гребенцу, малом селу код Беле Цркве као Василе Попа. По етничком пореклу је био Румун. Основну школу и гимназију завршио је у Вршцу, након чега уписује Филозофски факултет у Београду, да би студије наставио у Букурешту и Бечу. По завршетку Другог светског рата дипломирао је на романској групи Филозофског факултета у Београду, где је немачки језик слушао код чувеног Пера Слијепчевића.

Попа је један од најпревођенијих југословенских песника, а и сам је преводио са француског језика. Његова поезија преведена је на највеће светске језике.

Умро је у Београду 1991. године и сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу. Био је ожењен Јованком Сингер, званом Хаша, којој је посветио све своје поетске збирке.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања