Предавање Мухарема Баздуља „Осмех Краљевића Марка” на Јутјуб каналу КЦНС

23/01/2023

Предавање Мухарема Баздуља на тему „Осмех Краљевића Марка” (23. 01. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Нови циклус предавања Мухарема Баздуља „Сведоци Атлантиде” биће у вези са значајним личностима светске књижевности и културе уопште, а које су, опет, на неки начин биле у контакту са културним токовима наших простора. Тако је тема првог овогодишњег предавања била Маргерит Јурсенар, кључна списатељица савремене француске књижевности. Баздуљ је, говорећи о њеној биографији, дотакао неке важне животне епизоде и одлуке које су јасно утицале на књижевни пут саме ауторке. На предавању су истакнуте њене значајне поетичке склоности, извесне интертекстуалне везе, узори и лектира којом се бавила, као и интересовања међу којима се нашла и српска епика.

На паузама током путовања за Грчку Маргерит Јурсенар је била у непосредном контакту са српским епским наслеђем. Стога у њеним Оријенталним причама, поред редова о Кини и Јапану, постоје и приче „Зидање Скадра” и „Осмех Краљевића Марка”. Баздуљ опажа нарочиту умешност и дар списатељице да препозна оно универзално у предању, те умеће да епски свет смести у савремени контекст. Њен књижевни значај је раскошан, као и друштвени ангажман и активизам који је представљао немали искорак за жену онога доба. Поред тога што је иступала као активисткиња, Маргерит Јурсенар је и прва жена која је ушла у Француску академију наука. Да њено бављење српском епиком није било тренутно младалачко интересовање сведочи и чињеница да је четрдесет година након настанка поменутих прича написала још једну, тематски сродну, по имену „Крај Марка Краљевића”, коју је предавач на концу трибине и прочитао, а која не представља некакву „историјску метафикцију” него говор о смрти уопште, посредством епике и архетипских мотива. Значај предавања огледа се у скретању пажње публике на велику списатељицу ХХ века која је у преводу одавно присутна и код нас, а с разлогом је била и део чувене едиције Метаморфозе Васка Попе.

Коментари

Dusko Dusko

Hvala Muhareme sto nam velikodusno darivas mnoge trenutke radosti u ovom svijetu koji je "radostima ubog nesto" kako bi to rekao veliki Majakovski. Neka Ti svevisnji pored dara nesvakidasnjeg uma podari i dug zivot i svu srecu ovoga svijeta. U potpunosti svjestan da ovo nije forum za pjesnike amatere, ja ipak osjecam poriv da bas sa Tobom podijelim nekoliko svojih stihova i to, ZAMISLI, bez rime. Kod nas u Kanadi je upravo sada -26C i kako da se covjek ne sjeti Bajagine Tamare.

Otkinut od grude, probudjen u nesvojemu,
Kao da usnivam zauvijek u netoplo i prazno nebo gledajuci.
Toneci u tamu i tisinu gdje sve umire a samo davna sjecanja pocinju da se bude,
Njezno me dodiruju glasovi predaka mojih..

Na toplo krilo tad polozih glavu, a lice mi usahla i topla pomilova ruka.
Gdje meni ljepseg ima nego u skutu onih od kojih otpah.
I neka tece sve ono sto silu u sebi nosi,
I neka nestane sve ono sto bez daha zauvijek osta.

Samo neka me, samo neka me nikada ne ostave,
Brizni duhovi onih sto moj zivot davno prije mene zapocese.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања