Предавање Мухарема Баздуља на тему „Жена модрих усана“ на Јутјуб каналу КЦНС

08/06/2024

Предавање Мухарема Баздуља на тему „Жена модрих усана“ (8. 6. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

У тематском фокусу шестог по реду предавању из новог циклуса књижевника Мухарема Баздуља који носи назив „Књиге које вам могу променити живот” јесте поетска књига Ане Ахматове „Песме” објављена 1958. године. Лајтмотив предавања дат је у самом наслову, а реч је о фрази „жена модрих усана” коју Баздуљ сматра књучном за ову песничку књигу.

Оцењујући збирку Ане Ахматове „Песме” из 1958. једном од кључних у модерној руској поезији, Баздуљ наводи да је у питању истовремено и књига с јаким политичким хладноратовским контекстом, умногоме парадигматична за шесту деценију двадесетог века.

Ана Андрејевна Ахматова рођена је 23. јуна 1889. године у Великој Фонтани, предграђу Одесе, у породици инжењера Андреја Горенка, који није подржавао кћеркино занимање за поезију и писање, сматрајући да она тиме срамоти породицу. Због тога Ана своје стихове никада није потписивала презименом Горенко, већ Ахматова, што је било презиме њене прабаке Татарке. Године 1912. у тиражу од 300 примерака излази њена прва књига песама под називом „Вече“, која јој доноси поштовање читалаца и популарност. Поред ове, значајне су и збирке песама „Бело јато“, „Боквица“, „Проток времена“, „Бројанице“, „Anno Domini“, „Трска“.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања