Предавање Мухарема Баздуља на тему „МИЛУТИН МИЛАНКОВИЋ: ДВЕ ХИЉАДЕ РАЗЛОГА“ на Jутјуб каналу КЦНС

06/06/2022

Предавање Мухарема Баздуља на тему „МИЛУТИН МИЛАНКОВИЋ: ДВЕ ХИЉАДЕ РАЗЛОГА“ (6. 6. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Истичући како наслов најновије трибине из циклуса Археологија Атлантиде упућује на чувену реплику Сер Оливера из „Алана Форда“, Мухарем Баздуљ прави увод у истом маниру, коментаришући како је новчаница на којој се налази лик Милутина Миланковића у аналогији са бројем разлога да се о њему говори. Идеја циклуса јесте осветљавање личности које су недовољно валоризоване у нашој историји и култури, те сегмент посвећен овом научнику може деловати као залутао, али Баздуљ наводи како Миланковићев лик и дело нису у довољној мери познати и цењени, те да му место међу заслужним, а скрајнутим људима и те како припада. То потврђује и занимљива дигресија о новчаницама, где се може уочити како се са два човека која су највише задужила српски народ не може ништа купити, али што је у основи идеје да су монете на којима се налазе Вук Караџић и Његош најфреквентније у употреби. Причу о јунаку ове трибине и симболичкој вези Миланковића и Тесле, Баздуљ илуструје Кафкиним текстом „О параболи“.

Породичне слике и цртице из школовања интересантна су места помоћу којих се открива како је дечак из Даља доспео до позиције универзитетског професора и цењеног научника. Баздуљ као нарочито занимљиву чињеницу истиче Миланковићево незадовољство инжењерским местом које је мењао за десет пута мање плаћен посао на београдском факултету. Необична прича прати и реформу календара којом је научник удовољио тражиоцима решења за егзактан и тачан систем рачунања времена, а који никада није примењен у Србији. Баздуљ као интригу из Миланковићевог живота издваја недоумицу о потписивању Апела српском народу, наводећи како је човек који је три пута биран за потпредседника САНУ имао разлога и да се нађе међу потписницима, једнако као и да његовог имена на том списку нема.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања