Предавање Мухарема Баздуља на тему „Дело и баштина Димитрија Митриновића” на Jутјуб каналу КЦНС

12/01/2022

Предавање Мухарема Баздуља на тему „Дело и баштина Димитрија Митриновића” (12. 1. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Какав је профил особе која је земљак и савременик Мустафи Голубићу, која опомиње Андрића да учи енглески, дружи се са Кандинским и Мештровићем, оснива адлеријанско друштво, ког у преписци помиње Езра Паунд, који пише два отворена писма Хитлеру, ког краљ Александар позива на аудијенцију и, наводно, назива лудаком, а чији се гроб види у позадини Марксових поштовалаца који праве фотографије са његовом спомен-плочом? Нови учесник трибинског програма КЦНС, познати књижевник и интелектуалац Мухарем Баздуљ, говорио је о веома интересантној, а неправедно скрајнутој фигури српске културне историје – Димитрију Митриновићу. Циклус „Археологија Атлантиде“ који отвара предавање о Митриновићу, има за циљ да додатно осветли важне мислиоце наше културне историје и да укаже на њихову релеванцију за данашње време. Реч је о људима који су, како Баздуљ наводи, „глобално гледано, мање познати него што заслужују“ и који се, попут Митриновића, посматрају као „маргиналне и фигуре езотерије“.

Важно је указати на временско-просторне координате како би се боље осликао контекст у ком је Митриновић живео и стварао, а у његовом случају реч је о херцеговачком микрокосмосу са наслеђем из старијег каменог доба, а који је изнедрио и – како Баздуљ напомиње – у последње време протагонисту бројних поп-културних садржаја – Мустафу Голубића, као и сценаристу Гордана Михића. Важност и блискост муслиманског елемента с којим се Митриновић упознао у Мостару и који је довео до интересантног размимоилажења са краљем Александром деценијама касније, био је део упознавања новог света, заједно са баштином највећих мислилаца европске филозофије и књижевности. „Генерација побуњених анђела“ била је спремна да прими утицаје, али не и да се асимилује у било чији други контекст. Лепеза најзначајнијих људи једне епохе могла би се сабрати око Димитрија Митриновића, ког су уважавали знаменити уметници и интелектуалци најразличитијих профила, а који је иза себе оставио значајна, и данас актуелна дела.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања