Предавање Мухарема Баздуља „Душко Трифуновић: Све је немогућеˮ 8. новембра на Јутјуб каналу КЦНС

08/11/2022

Предавање Мухарема Баздуља на тему „Душко Трифуновић: Све је немогућеˮ (08. 11. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Једанаесто предавање из циклуса „Археологија Атлантидеˮ Мухарема Баздуља бави се песничким портретом Душка Трифуновића, важним именом књижевности ХХ века, познатим и посредством поезије која је добила адекватне музичке обраде. Трифуновић је у воде писане речи упловио латентно, неплански, уочивши у својој прватној преписци да се све више изражава литерарно. За његово потоње стваралаштво од пресудне важности био је одлазак у Сарајево, где је упознао Изета Сарајлића и почео да објављује поезију у периодици. Са искуством рада једног бравара и шумара, имао је истанчан осећај за дух времена, те је „постао славан под шифром песник-радникˮ.

Трифуновић је, како истиче Баздуљ, успео да „нешто од лиризма тешке индустрије можда први ухватиˮ, остваривши тако својевремено нарочите књижевне успехе, каква је била свечаност поводом примања Бранкове награде у Новом Саду 1960. године. Читаву следећу деценију Баздуљ узма као кључну на Трифуновићевом књижевном путу, предочавајући многе аспекте његовог ангажовања и поетике. На трибини је посебно скренута пажња на један важан рукавац песниковог рада, а тиче се његове дуге сарадње са музичарима, попут Здравка Чолића и Бијелог дугмета, који су изводили његове песме, како већ познате и објављене, само обрађене и прилагођене, тако и сасвим нове, настале специјално за ту сврху. Предавање се у својој завршници окренуло Трифуновићевим стиховима које је Баздуљ рецитовао наизуст, како би извео закључак о величини и универзалности, али и храбрости његових песама, римованих „неочекивано, а опет олакоˮ.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања