Предавање Мухарема Баздуља „Александар Тишма: За црном судбиномˮ на Јутјуб каналу КЦНС

12/10/2022

Предавање Мухарема Баздуља „Александар Тишма: За црном судбиномˮ (12. 10. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Мухарем Баздуљ одржао је десето предавање у оквиру циклуса „Археологија Атлантидеˮ, представивши живот и дело Александра Тишме баш у Културном центру града за који је писац „стваралачки и животно био фиксиранˮ до смрти. Наслов предавања парафраза је једног Тишминог романа и увод у причу о његовом богатом опусу који, како то Баздуљ истиче, јесте препознат и високо вреднован, али је можда и даље „испод онога где би требало да будеˮ. Предавање хронолошки прати кључне епизоде из Тишминог живота, његов статус као културног радника, новинара и писца, уз осврт на целоживотну праксу вођења дневника, те слања писама супрузи са путовања, што данас представља књижевно-историјско сведочанство првога реда и драгоцени увид у аутореференцијални сегмент пишчевог опуса.

Јеврејин по мајци и Србин личког порекла по оцу, Тишма је био обележен, што је тек касније нашло своје место и у његовом прозном изразу. Уз романе Употреба човека и Књига о Бламу наступа његова званична афирмација у књижевној јавности, праћена наградима и, најзад, погодним условима за бројна путовања која су била важан део Тишминог живота. Велики писац и велики путник, према оцени Мухарема Баздуља, стоји у реду са најрепрезентативнијим именима српске књижевности, што би заслужио и да је иза себе оставио само једну причу, Што се није знало, коју је Баздуљ прочитао у завршници предавања, поентирајући судом да писац који овакву причу напише, заправо „може да напише свеˮ.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања