Предавање мср Срђана Граовца „ТАЈВАНСКА КРИЗА – ОБРАЧУН КИНЕ И САДˮ на Jутјуб каналу КЦНС

23/08/2022

Предавање историчара мср Срђана Граовца „ТАЈВАНСКА КРИЗА – ОБРАЧУН КИНЕ И САДˮ (23. 8. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

 

Интригантна и надасве актуелна политичка тема, једина која је у протеклих неколико месеци успела да истисне рат у Украјини из првог плана, јесте криза која је изазвана на Тајвану. Срђан Граовац истиче да широм света постоје бројна жаришта под опасношћу ескалације, а да је Тајван једно од ретких подручја са ког би се сукоб проширио на цео свет. Реч је о простору на ком се преплићу односи и интереси САД и Кине и који је стратешко питање од најважнијег значаја, што је амерички председник потврдио изјавом да ће Америка, уколико буде потребно, оружјем бранити Тајван. Граовац четврту по реду кризу на овом подручју објашњава кроз геополитички и геостратешки значај Тајвана, однос Тајвана и Народне Републике Кине и позицију САД према Тајвану. Иако на Тајвану постоје две партије које се залежу за уједињење Кине под њиховим условима, односно, вођење Тајвана путем независности и суверенитета, ствар око које су сагласне јесте заједнички, витални интерес да се избегне сукоб с Кином и да се очува мир.

Кина је послала јасну поруку – Тајван је њен неодвојиви део. Међутим, постоје три разлога која би, како Граовац наводи, могла да испровоцирају Кину да војно интервенише – ако би Тајван прогласио независност, ако би се променио однос снага унутар тајванског мореуза, тј. ако би Тајван овладао нуклеарним оружјем и ако би свака могућност за мирну реинтеграцију Тајвана у Кину била исцрпљена. Време ради за Кину која ће сасвим извесно постати прва светска сила, осим ако је не спречи нешто што би успорило њен економски развој. Граовац се осврће и на позицију САД као суперсиле која брани своју позицију и која развија стратегије обрачуна с Кином, балансирајући између решења као што су санкције и директан сукоб – што је мишљење које, чини се, све више сазрева у главама америчких „јастребова“.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања