Предавање мср Срђана Граовца „РУСИЈА У ВЕЛИКОМ РАТУ – УКРАДЕНА ПОБЕДА” на Јутјуб каналу КЦНС

23/08/2023

Предавање историчара мср Срђана Граовца на тему „РУСИЈА У ВЕЛИКОМ РАТУ – УКРАДЕНА ПОБЕДА” (23. 8. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Руско учешће у Првом светском рату остало је у сенци револуције из 1917. године. Руска империја је тада уништена, династија Романов је збачена, а на згаришту моћне Русије створен је Совјетски савез који је у то време био далеко од моћи какву је имала велика руска империја. 1918. године Русија је потписала Брестлитовски мир и тиме јој је украдена победа која јој је била надохват руке, захваљујући унутрашњим политичким превирањима. Револуција која је уследила као директна последица обезвредила је милионске жртве и све очекиване добитке које је Русија рачунала да може остварити након рата, а круна тих добитака требали су бити Босфор и Дарданели – вековна тежња Русије још од 18. века.

По први пут од стране великих сила Русији су били гарантовани мореузи Босфор и Дарданели. Међутим, услед сплета околности и чињенице да су руске политичке елите ситуацију у којој се земља налазила искористиле за стављање Русије под своју контролу, Русија није успела да оствари свој вековни сан.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања