Предавање мср Срђана Граовца „РУСИЈА И ИСТОЧНО ПИТАЊЕˮ на Јутјуб каналу КЦНС

28/12/2022

Предавање историчара мср Срђана Граовца на тему „РУСИЈА И ИСТОЧНО ПИТАЊЕ” (28. 12. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Последње овогодишње предавање историчара Срђана Граовца примарно се бави Русијом и Источним питањем, што је подстакнуто претходном трибином предавача о Кримском рату. На овај начин предавања се међусобно допуњују, стварајући ширу слику самог историјског феномена и пружајући могућност повезивања Источног питања у целини са данашњим тренутком. Граовац наглашава да је ово питање дуго „оптерећивало међународне односеˮ и да је његов spiritus movens питање судбине Османског царства. Русија је у поменути процес директно инкорпорирана, на челу са Петром Великим који је настојао да „Русију укључи у европски политички животˮ.

Граовац однос Русије према Источном питању дели у неколико историјских етапа. Поменутом Петру Великом, уз ког се уско веже и „увођење Срба, Грка, Бугара, а на крају крајева и Румуна у Источно питањеˮ, прикључују се потези Катарине Велике, те предавач исцрпно образлаже и анализира ову „прву фазу руског виђења Источног питањаˮ, осврћући се на ратове, потенцијалне савезнике, освајање многих области, као и на указивање Русије као „заштитнице балканских хришћанаˮ. Друга фаза, условно речено, наступа у XIX веку и маркирана је покушајем Русије да са Црног изађе на Средоземно море. Граовац надаље предочава околности Кримског рата, потом и периода Наполеонових ратова, што повлачи и анализу доба владавине Александра I и касније његовог брата Николаја I, а све у функцији акцентовања кључних вектора руског становишта спрам Источног питања. Балкански ратови и Први светски рат анализу воде завршетку, када се може рећи да је ово питање са руског аспекта последњи пут начето, јер по избијању Револуције и Грађанског рата оно бива стављено ad acta, остављајући простор образложењу предавача зашто се може сматрати да је „Источно питање суштински решено на штету Русијеˮ.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања