Предавање мср Срђана Граовца „РАТ У УКРАЈИНИ – ПОСЛЕДИЦЕ ПО ЕВРОПУ” на Јутјуб каналу КЦНС

24/01/2023

Предавање историчара мср Срђана Граовца на тему „РАТ У УКРАЈИНИ – ПОСЛЕДИЦЕ ПО ЕВРОПУ” (24. 01. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Бавећи се једнако темама из прошлости и важним историјским догађајима као и сасвим савременим и актуелним темама, историчар Срђан Граовац настоји да укаже на последице које ће сукоб у Украјини неминовно за собом оставити, остајући тако у дослуху са прошлогодишњим предавањима на којима је маркирана иницијална идеја и замисао о представљању сложености природе овог рата, као и онога што је до тог рата довело. Данашња трибина за циљ има да сагледа и анализира промене на међународној геополитичкој сцени и оне које су у корену међународних односа, крећући се преко Европе до нашег региона и акцентујући потенцијалне крајње консеквенце посматраног сукоба.

Граовац каже да „ако не познајемо предисторију неких дешавања, нећемо разумети ни садашњи тренутак”. У складу с реченим, одговор на данашњу позицију Европе бива тражен у њеном окупираном положају још од 1944, односно 1945. године када је неповратно зацртано присуство САД на европском тлу. Њихова повезаност огледа се кроз политичке, безбедносне, тржишне и економске параметре, а то су дуготрајне везе које је тешко раскинути. Граовац закључује, нудећи опширну анализу, да су до дан-данас и до самог избијања сукоба у Украјини остала нерешена бројна питања, попут унутрашњег одлучивања које је детерминисано и појединим правилима саме ЕУ, потом спољне политике и безбедности, али и поменутог трајног утицаја САД. Последице рата у Украјини Граовац, условно речено, дели на економске, које ће непосредно утицати на живот људи, и геополитичке, под којима је и чињеница да је „идеал европског јединства доживео тоталну катастрофу”. Потоњи догађаји показаће да ли ће европска улога бити сведена на „америчку стражу пред вратима Русије”, што Граовац на крају трибине с посебном пажњом елаборира.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања