Предавање мср Срђана Граовца на тему „ТРОЦКИ И ЦРВЕНА АРМИЈАˮ на Jутјуб каналу КЦНС

06/07/2022

Предавање историчара мср Срђана Граовца на тему „ТРОЦКИ И ЦРВЕНА АРМИЈАˮ (6. 7. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Након Лењина, још једна личност из књиге Владимира Волкова „Тројство зла“ нашла се у фокусу овогодишњих трибина историчара Срђана Граовца. Реч је о Лаву Троцком, истакнутом политичару, револуционару, марксистичком теоретичару и човеку који је својим делањем мењао ток историје. За разлику од Лењина који је довео бољшевике на власт или Стаљина који је подигао Русију на ниво светске силе, Троцки никада није био лидер, али је знаменитији од многих које данас тако називамо. Најважније дело у његовој каријери, односно, најзначајнији сегмент биографије овог револуционара и легат по ком је најпрепознатљивији јесте стварање Црвене армије, ударне песнице комунизма. Граовац истиче како је ова трибина, као и неколико претходних које тематизују руски свет и његове знамените личности, подстакнута тренутним стањем у Украјини, јер Русија данас настоји да исправи грешке из прошлости, почевши од 1917. када је у највећој мери настала Украјина у овим границама какве данас знамо.

Још од школовања када је у Одеси упознат са процесом русификације, Троцки је ступио у контакт са левичарским идејама, повезао се с организацијом и почео да проучава марксистичку литературу и пише памфлете. Приликом велике рације Охране ухапшен је и интерниран у Сибир, одакле је успео да побегне на један, како Граовац напомиње, спектакуларан начин. Брзо је препознат као млад и перспективан комуниста, који је након сукоба с Лењином око дисциплине унутар партије изабрао средњи пут, покушавајући да помири фракције у виду бољшевика и мењшевика. Током револуције у Русији 1905. истакао се као харизматичан говорник ког је маса волела да слуша. Граовац осликава животни пут Троцког кроз задатке који су му били поверени и које је ревносно извршавао, стављајући нарочит акценат на његову оперативност при спровођењу Лењинових идеја у дело.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања