Предавање мср Срђана Граовца „Кримски рат – поход Запада на Русију” на Јутјуб каналу КЦНС

30/11/2022

Предавање историчара мср Срђана Граовца на тему „Кримски рат – поход Запада на Русију” (30. 11. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

У светлу актуелних дешавања и оружаних сукоба који се између земаља политичког Запада и Русије воде на територији Украјине, Срђан Граовац повлачи паралелу и истражује дубље корене ових превирања која на историјској сцени датирају још од деветнаестог века и умногоме подсећају на Кримски рат који се одиграо пре скоро сто седамдесет година, тачније средином деветнаестог века (1853‒1856). И тада су актери били слични, а Русија се и тада суочавала с бројним проблемима с којима се суочава и данас. Посебно је важно истаћи да су узроци тог сукоба по много чему слични узроцима данашњег.

Страх Запада од Русије шири се Европом још од 1815. године и Бечког конгреса на коме су силе победнице, након тријумфа над Наполеоном, кројиле нову мапу Европе. Русија је из тих Наполеонових ратова изашла као доминантна копнена оружана сила, чија је војска умарширала у Париз и чија је војна моћ плашила Запад. Неретко је русофобија на западу Европе толико узимала маха да је прелазила у антируску хистерију, што је посебно било изражено у критичним политичким ситуацијама када је претило избијање оружаног сукоба. Један од тих момената био је и Кримски рат.

Оно што је била суштина Кримског рата јесте покушај политичког Запада да обузда и ограничи нарастајућу моћ Русије, да сломи њену експанзију која је у том тренутку ишла према Османском царству, због чега је и дошло до склапања савеза земаља политичког Запада који у Кримском рату одлучно ступа против Русије и наноси јој пораз.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања