Предавање мср Срђана Граовца „КАТАРИНА ВЕЛИКА – РУСИЈА НА ЗАПАДУ” на Јутјуб каналу КЦНС

03/04/2023

Предавање историчара мср Срђана Граовца на тему „КАТАРИНА ВЕЛИКА – РУСИЈА НА ЗАПАДУ” (3. 4. 2023) на нашем Јутјуб каналу.

У другом делу трибине о Катарини Великој, Граовац указује на резултате њене тридесетчетворогодишње владавине који су Русију проширили на више од 500.000 квадратних километара. Осим тога, Катарина је учинила Русију не само неодвојивим делом тог круга великих западноевропских сила, него је толико подигла утицај своје земље да се без Русије ни једно важније европско питање није могло решавати. Можда као никада пре тога, Русија је у пуном смислу била интегрисана у западни политички оквир. Исто тако, Катарина је неко ко је афирмисао западну културу у Русији и по том питању је свакако верни настављач политике Петра Великог.

Граовац указује на значај Катарине Велике у сфери уметности, на њену иницијативу бројна уметничка дела и књиге долазе у Русију, чиме се ствара један од најзначајнијих светских храмова културе – музеј Ермитаж у Санкт Петербургу. Катарина сања о развоју школства које би допринело просвећености и свеукупном развоју руског друштва по западном моделу. У ту сврху долазе јој саветници из Аустрије, која је имала један од најбољих школских система, а који су свакако допринели стварању руског образовног система. У Катаринино време отварају се школе и за девојчице, као и домови за незбринуту децу. Катарина има значајну улогу за развој здравственог система своје земље, подржава вакцинацију као средство борбе против богиња, па се чак и сама вакцинише дајући пример својим поданицима и разбијајући њихове страхове и предрасуде. Такође, руска царица спроводи свеобухватну реформу система државне управе, којим ће децентрализовати земљу и приближити власт грађанима. На тај начин рађа се руски бирократски апарат који ће уз племство и апсолутистичку власт цара представљати темељ функционисања руске државе у деценијама које су долазиле.

Узмемо ли све то у обзир, Катарину свакако можемо сматрати једном од најзначајнијих владара у историји Русије, с обзиром на глобални значај те земље и света. Она је била и руска и европска владарка, неко ко је имао визију Русије на Западу и ко је тај свој сан успео да оствари.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања