Предавање мср Срђана Граовца „КАТАРИНА ВЕЛИКА – МАЈКА ОТАЏБИНЕ“ на Jутјуб каналу КЦНС

24/03/2023

Предавање историчара мср Срђана Граовца на тему „КАТАРИНА ВЕЛИКА – МАЈКА ОТАЏБИНЕ“ (24. 3. 2023) на нашем Јутјуб каналу.

Северна Семирамида, руска Минерва, Катарина Велика, Катарина мудра, Мајка отаџбине – све су то надимци које је моћна руска царица Катарина II добила, што од својих поданика, што од угледних странаца попут филозофа и просветитеља Волтера. Свакако да то није плод случајности и да је те епитете заслужила значајним резултатима постигнутим у реформисању руске државе и друштва, али и импозантним успесима на спољнополитичком плану.

Посебно су значајне последице које је Катаринина владавина имала на унутрашњем плану Русије. Иако се и данас доживљава као либерална владарка и неко ко је покушао да то најтеже унутрашње питање у Русији, положај кметова, реши у корист тог најбројнијег, али и најобесправљенијег слоја руског друштва, суштински то није било тачно. Катарина Велика је само учврститила моћ руског племства и њихову власт над зависним сељацима. Мере предузете на заштити кметова биле су минималне, тако да ће својим деловањем Катарина допринети јачању феудалног поретка у Русији, а који је несумњиво представљао рак-рану руске државе и друштва. Дугорочно, то је имало катастрофалне последице по ту земљу, која ће међу последњим укинути кметство, а са његовим реликтима неће се изборити ни у првим деценијама 20. века. Са друге стране, краткорочно, Катарина је учврстила апсолутистичку монархију, која функционише на неприкосновеној власти цара и ослања се на племство и бирократски апарат у управљању том највећом државом света.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања