Предавање мср Срђана Граовца „ГОДИНУ ДАНА ОД АМЕРИЧКОГ НЕУСПЕХА У АВГАНИСТАНУ“ на Jутјуб каналу КЦНС

27/09/2022

Предавање мср Срђана Граовца на тему „ГОДИНУ ДАНА ОД АМЕРИЧКОГ НЕУСПЕХА У АВГАНИСТАНУ“ (27. 9. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

У мору важних и актуелних тема као што су ратни сукоби у Украјини, на Кавказу, у Етиопији и на западу Африке, чини се да је, како историчар Срђан Граовац наводи, годишњица америчког повлачења из Авганистана недовољно битан повод за разговор. Међутим, Граовац истиче да је и те како значајно да се са ове временске дистанце осветле политичке последице овог догађаја, али и чиниоци који су довели до тога да се најмоћнија светска сила након двадесетогодишњег рата против талибанских група повуче поражена. Призори „неспретног америчког повлачења“ овековечени су срамним сликама хиљада Авганистанаца који су се хватали за точкове авиона у узлетању како би што пре напустили Кабул. Граовац напомиње да је за разумевање узрока талибанске победе битно подсетити се да становништво Авганистана чини млада и драматично бројчано увећана популација којом се не може манипулисати чиниоцима као што је сиромаштво, јер је реч о већ сиромашној земљи која не може много да изгуби. Осим тога, планински масиви Авганистана веома су погодни за герилске сукобе, што најбоље илуструју бројне инвазије током којих су велике силе успевале да заузму само градове.
То су након три инвазије схватиле Велика Британија и након једне, која је трајала девет година, и СССР који се повукао свестан чињенице да не може променити свест Авганистанаца, претворити их у своје послушнике и натерати на престанак борбе. Од 1996. власт су у Авганистану преузели талибани који су упркос радикалном исламизму добили масовну подршку народа. Након терористичких напада 11. септембра 2001. САД врши инвазију на Авганистан и заузима градове. Талибани су се повукли у планине одакле су управљали покретом отпора као „држава која се повукла у илегалу“, а јединство талибанског покрета учвршћује Муса Акунџада који није био истакнуто војно лице већ верски лидер, „неприкосновени морални ауторитет“. Граовац наводи како је годинама уназад било јасно да ће се САД повући јер се не може држати под контролом земља од које нема користи, већ само штете. Американци нису изгубили ниједну битку али јесу рат, али реално гледано ово није пораз који им угрожава глобалну моћ. Посматрано са ове временске дистанце је, како Граовац истиче, видљиво да је Америка ојачала позицију и учврстила моћ у Европи која постаје „сведена на улогу америчке предстраже према Русији“.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања