Предавање мср Огњена Карановића „СРБИ, ЈУГОСЛАВИЈА И ЈУГОСЛОВЕНСКА ИДЕЈА (трећи део)ˮ 30. новембра на Јутјуб каналу КЦНС

28/11/2022

Предавање историчара мср Огњена Карановића на тему „СРБИ, ЈУГОСЛАВИЈА И ЈУГОСЛОВЕНСКА ИДЕЈА (трећи део)ˮ 30. новембра у 21.00 час на нашем Јутјуб каналу.

У периоду сумрака Југославије, после Титове смрти, српске, комунистичке политичке елите покушавале су да обнове државност Србије унутар Југославије, а посебно на целокупној територији СР Србије. Тај процес имао је двојаки угао посматрања и кретао се у два смера. Тачније, једну струју унутар партијско-државног руководства Србије, поражену после Осме седнице Централног комитета Савеза комуниста Србије 1987. године, предводио је Иван Стамболић, а другу Слободан Милошевић, потоњи председник Србије и треће Југославије. Стамболићева струја водила је тај процес стихијски, у намери да путем споразума са политичким и националним елитама република и покрајина Србији буде допуштена обнова државности и њених надлежности, пре свих над аутономним покрајинама, које су јој дефинитивно биле одузете на основу Устава из 1974. године. Милошевић је имао другачији, више хазардерски приступ, али обе ове политике имале су своја оправдања. Међутим, након дисконтинуитета са српском националном и грађанском мисли, уместо које је у свест и ментални склоп српског колективитета неприродно накалемљена југословенска идеја и комунистичка идеологија, у процес распада југословенске државе српски народ је ушао потпуно неспреман, а тек од пре неколико година почео је одлучан напор усмерен према обнови „порушене“ српске државности и националног идентитета.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања