Предавање мср Огњена Карановића „РАТ У УКРАЈИНИ – КУДА ИДЕ РУСИЈА?” на Јутјуб каналу КЦНС

02/03/2023

Предавање историчара мср Огњена Карановића на тему „РАТ У УКРАЈИНИ – КУДА ИДЕ РУСИЈА?” (02. 3. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Други део предавања које је посвећено анализи сукоба у Украјини тиче се питања „куда иде Русија” и закључака Огњена Карановића о томе да Кијев пред њу не поставља могућност мировног споразума, осим у случају да дође до „повлачења руског војно-политичког система изван међународно признатих граница Украјинеˮ. Карановић, међутим, оцењује да и ако дође до некаквог мира, он не би био трајног карактера, док је и врло упитно шта би он заиста донео Руској Федерацији. Речено је посматрано кроз призму чињенице да је Украјина дубоко милитаризована и националистички обојена, те да се не би лако одрекла својих интереса. Поред наведеног, у обзир су узети и интереси САД, који су од једнако пресудног значаја, као и однос САД и Кине који тиња у позадини.

Карановић врло јасно поентира: „Победа за Русију била би означена околношћу према којој је комплетна територија Украјине стављена под њену војно-политичку контролу, док би једина победа за актуелни кијевски режим била потпуно протеривање руског војно-политичког система изван међународно признатих граница ове унесрећене источнословенске земље.” На трагу ових речи, предавање ће одговорити и на питање зашто би оваква решења значила уједно и отварање поглавља „тоталног рата”. Од посебног значаја биле су и теме санкција уведених Русији, њених планова, интереса и последица које ће сносити, као и о оних слабости са којима мора да се суочи, а односе се на „унутрашњи државни апарат и правни системˮ.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања