Предавање мср Огњена Карановића „РАТ У УКРАЈИНИ – ГОДИНУ ДАНА ПАКЛА” на Јутјуб каналу КЦНС

21/02/2023

Предавање историчара мср Огњена Карановића на тему „РАТ У УКРАЈИНИ – ГОДИНУ ДАНА ПАКЛАˮ (21. 2. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Историчар Огњен Карановић отпочео је дводелно предавање које се тематски тиче анализе актуелног сукоба у Украјини. У фебруарском делу ове трибине кључно ће бити питање „апсурдности” појединих геополитичких токова и потеза које Карановић доводи у везу са „неоимперијалном тежњом Сједињених Америчких Држава и њених савезника да сачувају своје позиције доминантне геополитичке, политичке и економске моћиˮ, што бива пољуљано доласком на власт Владимира Путина и неупитног успона Кине, од када „планета не може да остане геополитички монолитна ’мапа’ под надзором политичког Запада”.

Карановић тумачи на које начине је сила, као таква, постала искључиви метод у борби за превласт, док не занемарује ни чињеницу да како постоји амерички, тако постоји и руски неоимперијализам. Такође, предавачеву пажњу привлачи и намера „кијевског режима” Зеленског да своју државу укључи у НАТО, као и реакције Русије на овакву одлуку. Карановића интересују и тезе које се јављају међу тумачима и коментаторима светске политичке савремене стварности, па упућује на многе изјаве, попут оних које припадају Ангели Меркел. Уједно, наглашено је да су кризе у Украјини, бар оне које можемо посматрати у последњих двадесет година, сада већ акутног статуса. У првом сегменту предавања пратиоци Јутјуб канала Културног центра Новог Сада откриће зашто се сукоб у Украјини драматично може одредити и као „годину дана пакла”, у покушају Карановића да „не зађе на општи терен клишеаˮ, с обзиром на то да је тема руско-украјинског сукоба свеприсутна, те већ постоје многа понављања.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања