Predavanje msr Ognjena Karanovića na temu „RAT U UKRAJINI – IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA“ na Jutjub kanalu KCNS

18/05/2022

Predavanje istoričara msr Ognjena Karanovića na temu „RAT U UKRAJINI – IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA“ (18. 5. 2022) možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

Nova tribina istoričara Ognjena Karanovića tematizuje rat u Ukrajini kroz prizmu odnosa između Istoka i Zapada, sa idejom da se iako rezultati o izgledu sveta u budućnosti nisu poznati predstave i interpretiraju zaključci do kojih su došli naučnici, analitičari i svi oni koji se iz različitih perspektiva bave ovim pitanjem. Karanović ističe da bi bio neobjektivan kada bi po pitanju trajanja rata iskazao optimizam o skorijem okončanju, budući da brojni parametri ukazuju na to da Rusija neće dozvoliti da iz rata izađe kao poražena strana, bez obzira na to da li je reč o njenoj imperijalnoj svesti, časti, kredibilitetu i integritetu. S druge strane, ako je nacionalizam dominantan faktor u Ukrajini, jasno je da mogućnost nezavisnosti Donjecka i Luganska za političke elite u ovoj državi nije prihvatljiva. Ono što je izvesno jeste to da će u krajnjoj instanci rat biti rešavan na relaciji SAD i Rusija, ali kako Zapad ne pokazuje volju da se sukob reši mirovnim sporazumom, to se neće desiti u skorijoj budućnosti.

Karanović navodi da moramo biti oprezniji više nego ikad, jer postoji mogućnost da rat iz Ukrajine bude izvezen na okolne države i šire. Takođe, možemo se samo nadati i moliti da ne dođe do nuklearnog rata i da „cenu gluposti čovečanstva ne plaćamo u broju rendgena zbog svega što proizvode nuklearne oluje“. Od reformi Petra Velikog Rusija je težila ostvarenju bliskih odnosa sa Evropom, na šta je ciljao i Putin, sledeći De Golovu ideju o Evropi od Atlantika do Urala, odnosno, od Lisabona do Vladivostoka, koja je srušena nizom sukoba tokom kojih su otvarani brojni frontovi koji su imali za cilj destabilizaciju Rusije.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja