Предавање Милована Балабана „Тајна руске победе над Наполеоном“ 25. марта на Јутјуб каналу КЦНС

18/03/2022

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Тајна руске победе над Наполеоном“ можете погледати 25. марта у 20 часова на нашем Јутјуб каналу.

Написан је велики број књига и радова у којима се описује кампања коју је покренуо Наполеон против Русије. Војни аспект покретања практично читаве Европе на исток је већином познат. Но, постоје стереотипи који успех руске одбране приписују зими и простору Русије. Не игноришући ове факторе, покушаћемо на трибини да уђемо дубље у узроке Наполеоновог слома у великој словенској земљи, као и да уђемо у дубље узроке руске велике победе.

Такође, покушаћемо да објаснимо руски менталитет који детерминише тип рата и одбране који одговара овом великом словенском народу. У том контексту направићемо аналогије и на друге ратове, укључујући и актуелни у Украјини, које је Русија водила. Тиме ћемо покушати да објаснимо које вредности највише мотивишу руског човека да се жртвује, као и које су то вредности које промовише и мисионари (успешно или неуспешно) Русија.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања