Предавање Милована Балабана „Совјетски Савез – Русија од Лењина до Јељцина“ на Јутјуб каналу КЦНС

29/08/2022

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Совјетски Савез – Русија од Лењина до Јељцина“ (29. 8. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Још једно у низу предавања о руском 20. веку доноси рекапитулацију свега о чему је у претходних неколико месеци говорио Милован Балабан, али и причу о урушавању колосалне силе каква је Русија.

Основни узрок краха совјетске империје Балабан види у губитку вере у систем који је владао до деведесетих година, сматрајући да државни врх није био способан да адекватно одговори на ситуацију у којој се нашао. Такође, вештачко снижавање цене нафте – енергента који је главни извор прихода ове велике силе – допринело је пропадању руске привреде и пољуљало руски Колос. Притом, западни наратив дошао је и до граница Русије кроз прилив робе и масовну културу, те је руско друштво, које није тржишно функционисало, било затечено пред сликом експанзије коју је западни свет досегао.

1991. године Јељцин се уздигао на политичкој сцени, али уз оштре критике које су долазиле од стране и левичара и националиста. Конфликт је ’93. резултирао Јељциновим бомбардовањем Парламента, за које је имао директну подршку Клинтона, што руска јавност и политички миље нису благонаклоно гледали. Учврстивши се на власти, Јељцин је ишао дотле да је формирао нови устав који му је давао царска овлашћења. Период деведесетих завршио се глобалним банкротом Русије и безуспешним покушајима да се из кризе изађе помоћу вредносних ваучера који су додељивани сваком држављанину.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања