Предавање Милована Балабана пред пуном „Трибином младих“

02/11/2016

Пред пуном „Трибином младих“ историчар и аналитичар Милован Балабан одржао је предавање под називом Патриоти“ и „издајници“ у српској историји“ у среду 2. новембра.

Аутор је говорио о склоности српског народа да неистомишљенике проглашава издајницима. Балабан је такође покушао да проникне у корене таквих навика трагајући по историји српског народа и пратећи почетак и ток таквог размишљања међу Србима.

img_0695
Милован Балабан

-Ово је тема која може да се сагледа из различитих углова. Покушаћу да укажем на неке манифестационе појаве  и како се долази до ситуације да некога називамо издајником, а притом се оно суштинско сакрива – рекао је Балабан, додајући да је ово константна појава која се јавља у српској историји и историји других народа.

На трибини је у  фокус стављена суштина издаје кроз психолошко – богословско – антрополошко тумачење ове појаве са покушајем продирања у саму срж издаје као феномена. У том духу сагледана су и сва историјска, али и актуелна, скретања народа, а нарочито његове елите, са зацртаног историјског, светосавског пута.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања