Предавање Милована Балабана „НДХ – остварење хрватског сна“ на Jутјуб каналу КЦНС

06/03/2023

Предавање историчара Милована Балабана „НДХ – остварење хрватског сна“ (6. 3. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Деликатној теми о којој је много тога речено и на Трибини младих КЦНС историчар Милован Балабан приступа са становишта генезе идеје о Хрватској као независној држави. Он наводи како се наратив од деценија које је обележио комунизам до данас драстично изменио, с обзиром на то да су раније замагљивани прави мотиви погрома који је спроведен у НДХ. Балабан истиче како је „тисућљетни сан“ о самосталној хрватској држави присутан и 1102. године када је Хрватска постала круновина у оквиру угарске државе, али да њени простори нису доживели уједињење иако су неке области имале своју аутономију. Константна разједињеност пратила је поменуте делове и касније, када је 1867. године нагодбом Немаца и Мађара хрватски простор додатно фрагментиран. Истина је да, како Балабан наводи, у другој половини 19. века долази до политичког и културног зближавања Срба и Хрвата, али и до анимозитета између два народа. Балабан нарочиту пажњу поклања јачању католичког уплива у хрватску националну идеју и конгресу из 1900. који је проценио како је потребно хомогенизовати народ на католичкој основи, те изједначио хрватство и католичанство.

На трагу Екмечићеве идеје да је религија вододелница народа, Балабан закључује да су јачањем свести о томе како су сви католици Хрвати настали обриси онога што постаје озбиљан национални програм. Много пре Задарске кристалне ноћи, 1902. године у трајању од неколико дана у Загребу бива уништено све што је српско. Балабан напомиње како је НДХ одмах по настанку била институционално изграђена држава коју је хрватски народ одушевљено дочекао, док су се изузеци у опхођењу према овој идеји јавили тек када је почела да показује своје монструозно лице. Јасно је било да су Срби непожељни и да ће доћи до страдања, али они су пре свега подлегли дехуманизацији, што је процес који ствара амбијент погодан за злочин као реалан продукт оваквог низа.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања