Предавање Милована Балабана на тему „Значај отварања Солунског фронта из угла великих сила” 30. новембра на Jутјуб каналу КЦНС

29/11/2021

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Значај отварања Солунског фронта из угла великих сила” можете погледати 30. новембра у 21 сат на званичном Јутјуб каналу КЦНС.

Солунски фронт је одиграо значајну улогу у окончању Првог светског рата. Међутим било је много недоумица око његовог формирања, као и дилема око његовог одржања или евентуалног распуштања. Британија је неретко током три године његовог трајања изражавала намеру да се фронт распусти. Међутим преовладало је мишљење да се ипак војска сконцентрисана на том простору одржи, па и попуни и ојача. На крају рата се видело, при његовом пробоју, колики је значај фронта био за окончање рата. Обично су истраживања код нас била фокусирана на период од јесени 1915, када су Французи и Британци послали две дивизије после проглашења бугарске мобилизације да помогну српској војсци која се повлачила под налетом Макензенових армија. Услед тога на предавању ће фокус бити управо на плановима, недоумицама и стратегију савезника око отварања Солунског фронта од самог почетка овог пројекта, дакле од краја 1914.
Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања