Predavanje Milovana Balabana na temu „Makedonska pravoslavna crkva – raskol koji traje” na Jutjub kanalu KCNS

28/01/2022

Predavanje istoričara Milovana Balabana na temu „Makedonska pravoslavna crkva – raskol koji traje” (28. 1. 2022) možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

Tema koja decenijama unazad opterećuje Srpsku pravoslavnu crkvu i crkvene odnose na prostorima bivše Jugoslavije jeste raskol usled jednostranog proglašenja autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve. Istoričar Milovan Balaban napominje da često nije dovoljno naglašeno koliko ovo može biti opasno. Suština raskola jeste suprotstavljanje unutrašnjem ustrojstvu crkve i neposlušnost prema odlukama i stavovima čitave Vaseljenske crkve. Za razliku od jeresi koja podrazumeva drugačije učenje, raskol čine pokušaji da se izdejstvuje nešto van odluka Saborne crkve, kojim se sledbenici ovakvog postupanja sami izopštavaju. Akt koji, kako Balaban navodi, „ne priznaje Vaseljenska crkva kojoj je glava Hristos“, ne može doneti blagodeti njegovim izvršiteljima i crkvama dok se ne vrate u okvire ingerencije SPC.

Motiv ovakvog postupanja je etnofiletistički, što je čin koji je još u 19. veku označen kao jeres kada je stvoren Bugarski egzarhat kojim je bugarska crkva ustrojena po etničkim principima. U Makedoniji su posledice raskola vidljive i danas, a Balaban ističe da je većina tamošnjih hramova zapuštena, kao i da su neki izgubili svoju podrazumevanu namenu: Hram Svetog Pantelejmona sada je restoran, Hram Svete Sofije je koncertna dvorana, dok je Hram Svetog Nauma hotel u kom su mošti svetitelja izvrgnute ruglu. Zbog želje za stvaranjem makedonske nacije, arhijereji koji su prvobitno pristali da potpišu pregovore sa SPC saglasnost su povukli, osim arhiepiskopa Jovana koji decenijama unazad trpi mučenje i kom je Balaban u konačnici predavanja uputio molitvenu podršku.

 

 

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja