Предавање Милована Балабана на тему „Македонска православна црква – раскол који траје” 28. јануара на Јутјуб каналу КЦНС

25/01/2022

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Македонска православна црква – раскол који траје” можете погледати 28. јануара у 18 часова на званичном Јутјуб каналу КЦНС.

На предавању ће бити речи о свим околностима које су довеле до раскола у Српској православној цркви стварањем Македонске православне цркве. Зашто је дошло до овог раскола, који су историјски корени разилажења, како су различите стране тумачиле све мотиве који су уграђени у овај раскол. Такође, биће речи о канонским несугласицама, односно о кршењу канона када је у питању расколничка МПЦ, као и упливима поимања националног македонског питања на читаву ствар око раскола..

Исто тако на предавању ће бити обрађен став државе и комунистичке партије по питању стварања МПЦ. Њено свесрдно залагање за стварање нове цркве, затим ће бити говора о притисцима који су трпели српски архијереји како би признали новостворену и неканонску црквену организацију, као и о реаговању помесних православних цркава на овај чин.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања