Предавање Милована Балабана на тему „Лондонски уговор – одрицање од Велике Србије?” на Јутјуб каналу КЦНС

23/12/2022

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Лондонски уговор – одрицање од Велике Србије?” (23. 12. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

На почетку трибине Балабан рекапитулира своја овогодишња излагања са акцентом на дешавања на простору Украјине, на споразуме Минск I и Минск II који су потписани али нису спроведени и на тај начин указује на традицију Запада да уговоре које су сами написали и потписали не спроводе. То је такође случај и са Бриселским споразумом, због чијег непоштовања Срби са Косова и Метохије већ две недеље стоје на барикадама.

Балабан је указао да је слична ситуација и са тајним Лондонским уговором из 1915. године указујући да су Западне силе и на том примеру избегле да испоштују дата обећања Италији која је, уосталом, на темељу тог уговора ушла у рат. Фокус свог излагања предавач је усмерио на одредбе тог уговора које се тичу Краљевине Србије и разрешење дилеме која постоји до данашњег дана – да ли је тим тајним Лондонским уговором Србији понуђена Велика Србија или је то само мит?

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања