Предавање Милована Балабана „Москва – Трећи Рим?“ 29. априла на Јутјуб каналу КЦНС

21/04/2022

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Москва – Трећи Рим?“ можете погледати 29. априла у 20 часова на нашем Јутјуб каналу.

У светлости актуелних догађаја везаних за несрећни рат у Украјини, у ком страдају два братска словенска народа, појачано је интересовање за историју источних народа. Нарочито се актуелизовала стара тема и старо веровање о Москви као наследнику Константиновог престола, односно духовном наследнику Византије – Другог Рима. Ово веровање неретко је и предмет манипулација, поједностављивања и банализације, што је основа за политичку и сваку другу манипулацију с овим озбиљним и мистичним убеђењем многих Руса, али генерално и православних Хришћана.

На предавању ћемо покушати да обрадимо ову тему, пре свега у смислу њеног суштинског значења. Причаћемо о основаности таквих уверења, о томе колико су она утицала и колико утичу на историју, менталитет, али и ток прошлих и актуелних догађаја, како у самој Русији, тако и у целокупној васељени. Исто тако, биће речи о актуелним дешавањима у војној конфронтацији из угла ових предањских и тајних доживљаја Москве као Трећег Рима, као што ће бити и речи о томе колико та предања и уверења имају утемељеност у историјској и духовној вертикали Русије.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања